S inauguracije Joea Bidena: U SAD-u politika i muzika idu ruku pod ruku

Joseph Robinette Biden Jr, ili kraće Joe Biden, na inauguracijskoj ceremoniji u Washington DC-ju upriličenoj 20. januara stavio je ruku na Bibliju i zakleo se da će vjerno služiti svojoj domovini, čime je zvanično postao 46. predsjednik SAD-a. Ovu svečanost, koja je službeno nazvana „Ujedinjena Amerika“, mnogi su proglasili historijskom, nečim što do sada nije viđeno. Najprije je njegov prethodnik Donald Trump odbio prisustvovati svečanom uvođenju u dužnost Joea Bidena, što je samo po sebi presedan. Zbog cjelokupne situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa ogroman broj građana inauguraciju je mogao pratiti samo online, a na ulicama se nalazilo oko 20.000 pripadnika Nacionalne garde kako bi spriječili moguće incidente u režiji Trumpovih fanatika koji su dvije sedmice ranije nasilno ušli u zgradu Capitola. Kuriozitet je da je novi predsjednik SAD-a zajedno s prvom damom Jill noć uoči stupanja na dužnost proveo u Blair Houseu, rezidenciji za strane goste Bijele kuće, prenoćištu smještenom nadomak Trga Lafayette.

Priredbu u čast preuzimanja funkcije novog predsjednika SAD-a prati gotovo cijeli svijet, to je planetarni gala događaj koji na jednom mjestu okupi sve one od značaja za tlo koje je u dalekoj prošlosti slučajno otkrio Christopher Columbus. Iako je u nekim filozofskim krugovima zastupljena teorija da živimo u postideološkom društvu, nekako su inauguracijske parade do sada često prokazivale umjetnike, posebno muzičare, da li se nalaze na lijevoj ili desnoj strani političkog spektra u ovisnosti od toga jesu li se pojavili i/ili zapjevali za demokratu ili republikanca. Iako je činjenica da su demokrate i republikanci kroz historiju razmjenjivali političke principe, samim tim i ideološka mjesta, javnost nastavlja percipirati Demokratsku stranku kao stranku lijevog centra, dok Republikansku stranku smatra baštinikom nešto „desnijih“ ideja.

Princeza popa otpjevala himnu

Tradicija je da se na inauguraciji pojavi i nekoliko muzičara koji će zabavljati publiku, a posebnu čast ima onaj koji bude izgovarao riječi „The Star-Spangled Banner“, državne himne napisane davne 1814. godine. Primjera radi, na Trumpovoj inauguraciji najuzvišeniju nacionalnu pjesmu otpjevala je za širu publiku anonimna Jackie Evancho, a već se dugo ne krije da su se na ceremoniji održanoj 20. januara 2017. godine odbili pojaviti Andrea Bocelli, Elton John, Celine Dion, John Legend, Moby, Adam Lambert, članovi grupe Kiss i dua The Chainsmokers, pa čak i Kanye West, koji je poznat kao Trumpov veliki prijatelj i fan. No, situacija s pjevanjem za Bidena je bila nešto drugačija, a svakako da su najzapaženiju rolu na njegovoj inauguraciji imale Lady Gaga i još uvijek zanosna Jennifer Lopez. Ne smije se zaboraviti ni performans country kantautora Gartha Brooksa, koji pripada grupi umjetnika koji nisu došli u Washington 20. januara 2017. uprkos primljenom pozivu.

Od ranije su poznati prodemokratski stavovi Lady GaGe tako da nije bilo veliko iznenađenje što je baš ona izabrana da izvede himnu SAD-a na inauguraciji Joea Bidena i potpredsjednice Kamale Harris. Stefani Joanne Angelina Germanotta, kako joj je puno ime i prezime, radila je na promotivnoj muzici za potrebe predizborne kampanje Joea Bidena, a s njim je radila i na projektu „It’s On Us“ kojem je bio glavni cilj podizanje svijesti o pogubnosti seksualnog nasilja. Osim izvanredne vokalne izvedbe „The Star-Spangled Banner“ sa zlatnim mikrofonom u rukama, pjesme u čast državi koju je 2016. godine izvela i na Super Bowlu, sve je očarala i svojom odjevnom kombinacijom. Naime, princeza popa, kako je mnogi zovu, nosila je crveno-crnu Maison Schiaparelli haljinu s ornamentom u obliku zlatnog goluba s maslinovom grančicom u kljunu na lijevoj strani prsnog koša. Ovim ukrasom je, što je jasno, željela poslati poruku da dolaskom dvojca Biden-Harris na čelo SAD-a nastupa period mira i stabilnosti.

„This Land Is Your Land“ i „America the Beautiful“ su dvije pjesme koje je izvela znamenita J. Lo u potpuno bijelom Chanelovom outfitu. „This Land Is Your Land“ je jedna od najpoznatijih narodnih pjesama u SAD-u čiji je tekst napisao američki folk pjevač Woody Guthrie 40-ih godina prošlog stoljeća na već postojeću melodiju singla „When the World’s on Fire“ grupe Carter Family. Ova pjesma je prvobitno bila nazvana „God Blessed America for Me“ i jedna je od najizvođenijih domoljubnih pjesama u historiji. Iza „America the Beautiful“ stoji nešto zanimljivija priča. Ona ima tri različite verzije teksta, a originalni je napisala, pretpostavlja se, profesorica i autorica Katharine Lee Bates davne 1893. Za komponiranje melodije bio je zadužen crkveni orguljaš Samuel A. Ward. Kako se prenosi, autorski dvojac koji je radio na patriotskim stihovima kasnije uobličenim u „America the Beautiful“ nikada se nije sreo. Nagađanja na stranu, velika latino umjetnica je na samom kraju izvedbi ovih dviju pjesama poručila na tečnom španskom: „Jedna nacija pod jednim Bogom, nerazdjeljiva, sa slobodom i pravdom za sve.“

Country muzika je od svojih začetaka sve do danas bila neprijateljski raspoložena prema ljudima koji nisu bijele boje kože. Prirodan bi slijed događaja bio, uzmemo li u obzir žanrovsku opredjeljenost, da country autor i izvođač Garth Brooks da prednost Donaldu Trumpu ispred Joea Bidena, ali se desilo upravo suprotno. Ovaj muzičar je prije četiri godine odbio nastupiti na inauguraciji već sada bivšeg američkog predsjednika, a prije osam dana s ponosom je otpjevao „Amazing Grace“ u acapella verziji na Bidenovom slavlju. Poznato je da je „Amazing Grace“ kršćanska himna slivena 1772. godine iz pera bijelog anglikanskog svećenika Johna Newtona, koja će ubrzo postati omiljena u crnačkim protestantskim zajednicama. Ona se i danas horski izvodi u gospel maniru.

Simbolička poruka

Osim što je svaki od ova tri izvođača svojim performansom poslao odvojenu poruku stanovnicima SAD-a, pojava Lady Gage, Jennifer Lopez i Gartha Brooksa na inauguraciji Joea Bidena, demokrate, grupna je simbolička poruka svijetu. Veliki svjetski umovi predviđaju da će tzv. trumpizam i u ovom, kako je prethodno spomenuto, postideološkom momentumu opstati kao ideja vodilja mnogih američkih konzervativaca koja je već doprinijela dubokoj podijeljenosti američkog društva. Joe Biden preuzima SAD u trenutku bujanja nacionalističkog i antiglobalističkog narativa u zemlji, povlačenja države iz gotovo svih značajnijih međunarodnih ugovora i organizacija, nezapamćene pandemijske i ekonomske krize i čega sve još ne. Potpuno mu je jasno da je razbijanje granica koje je Donald Trump izgradio početna tačka za vraćanje zemlje na pravi put. Troje muzičara koji su uzeli učešće 20. januara ove godine na ceremonijalu u Washingtonu pripadaju različitim generacijama, različitim etnijama, u konačnici i različitim muzičkim pravcima, ali ih povezuje jedno – SAD. Svaki od ova tri muzičara, izuzmemo li porijeklo i muzičke posebnosti, i načinom odijevanja pokazao je da se različitosti mogu uvažavati. Uniformnost inauguracije razbila je upravo Lady Gaga svojom ekstravagantnošću i modnom smjelošću, Jennifer Lopez je odlučila svoju izazovnost zamijeniti elegancijom, dok je Garth Brooks pokazao da i kaubojski šešir može poštovati. Osim njih, Bruce Springsteen, Justin Timbrlake, Katty Perry, Black Pumas, Bon Jovi samo su neki od muzičara i bendova koji su uljepšali ovaj događaj.

Valja napomenuti i to da je u nedjelju uoči inauguracije održan online koncert „We the People“ u znak podrške novom američkom lideru koji su otvorili upravo supružnici Biden. Kroz ovaj spektakl gledaoce su vodili glumci Debra Messing i Keegan-Michael Key, a prvi nastup imao je multiinstrumentalist Ben Harper s „With My Own Two Hands“. Potom je sastav AJR odsvirao svoju pjesmu „Bummerland“ nakon koje se javila legendarna Barbra Streisand s čestitkom i najljepšim željama Joeu i Jill Biden. Virtuelni show zaključio je DJ Cassidy.

Tekst je izvorno objavljen u dnevnom listu Oslobođenje (rubrika KUN).

 

Back to Top