Ne može Sarajevo iz Brucea Dickinsona

Uprkos brojnim nedaćama s kojima se bh. kinematografija kontinuirano susreće, malo je svjetsko čudo da naši filmovi gotovo uvijek ostaju zapaženi na velikim smotrama sedme umjetnosti, a nisu rijetke ni nagrade. Posljednji u nizu primjera svakako je „Quo vadis, Aida?“ rediteljice Jasmile Žbanić kojem je za dlaku izmakao Oscar. No, nikako ne smijemo zaboraviti našu dokumentarnu produkciju koja također ostavlja biljeg u globalnim okvirima. Iako je od njegovog prvog prikazivanja prošlo pet godina, film o dolasku heavy metal ikone Brucea Dickinsona u opkoljeno Sarajevo „Scream for me, Sarajevo“ još je aktuelan, a prema svemu sudeći, ovo ostvarenje je ostavilo snažan utisak i na britansko-američkog reditelja Sachu Gervasija čim je odlučio udružiti snage s liderom Iron Maidena na izradi scenarija za novi film koji će obrađivati upravo ovu temu – koncert Brucea Dickinsona u glavnom gradu BiH davne 1994. godine.

Emocije, ludilo, tragedija i trijumf

Sacha Gervasi je reditelj koji se proslavio radeći na dokumentarcu „Anvil! The Story of Anvil“ koji prati, kako mu samo ime kaže, heavy metal grupu Anvil iz Toronta. Ovaj film je bio rediteljski prvjenac do tada poznatog scenariste za koji je nagrađen i prestižnim Emmyjem. S obzirom na to da je veliki zaljubljenik u nešto tvrđi zvuk, bilo bi pravo iznenađenje da je ovaj umjetnik prestao raditi tzv. rockumentarce. Kako je nedavno kazao, Brucea Dickinsona prvi put je vidio kao 15-godišnji mladić davne 1982. godine te je dodao kako nije mogao ni sanjati da će jednog dana raditi s njim, posebno na projektu u čijem su centru zbivanja iz ratnog Sarajeva.

Gotovo 40 godina poslije napisati ovu izvanredno intenzivnu i ličnu priču sa samim Bruceom prava je i neočekivana čast

„Sada, gotovo 40 godina poslije, napisati ovu izvanredno intenzivnu i ličnu priču sa samim Bruceom prava je i neočekivana čast. Prava priča o djeci i lokalnim muzičarima koji su prisustvovali tom nastupu podjednako je potresna koliko i inspirativna. Mnogi od njih nisu uspjeli preživjeti. Kao što je Bruce već rekao, nadamo se da će im ovaj film biti počast“, istakao je Sacha Gervasi.

Bruce Dickinson je ranije spomenuo kako je tih nekoliko, kako ih naziva, nevjerovatnih dana koje je proveo u Sarajevu sa solo bendom Skunkworks pred Božić 1994. godine bio jedan od najintenzivnijih perioda u njegovom životu.

Njihova priča

„Uprizoriti priču koja miješa emocije, ludilo, tragediju i trijumf nije lak zadatak. Sve sam to iskusio kao dugokosi pjevač heavy metal grupe dok sam se vozio prema gradu u koji su uperene cijevi vatrenog oružja i koji je uz sve to bio pod opsadom dužom od one Staljingrada. Moje putovanje, naravno, nije bilo jedino putovanje tih dana, a nakon toga, kod kuće u Londonu, iza sebe sam u Sarajevu ostavio putnike na putu života. Ovaj film je zapravo njihova priča, a ne moja“, rekao je frontmen Iron Maidena.

Gervasijeva producentska kuća Portobello Electric će raditi na ovom nadolazećem projektu, a producentsku ekipu činit će Jessica de Rothschild, Jim Garavente i Hassan Taher.

Kako piše ugledni Deadline Hollywood, Bruce Dickinson i njegove kolege iz benda Skunkworks su, riskirajući živote, uz pomoć UN-ovih trupa „prokrijumčareni“ u grad pod opsadom kako bi odsvirali koncert za Sarajke i Sarajlije usred ratnog haosa. Opsada Sarajeva, kako dalje ističu, bila je najduža opsada u modernoj historiji koja je trajala 1.425 dana i koja je rezultirala s više od 11.000 ubijenih, uključujući 1.600 djece. Grad je devastiran, infrastruktura uništena, a među njima i mnoge kulturne institucije, vladine zgrade, bolnice i škole.

Preživjeti

Back to Top