Rock ‘n’ roll kuća slavnih dobija nove ukućane

Rock ‘n’ roll Hall of Fame, u prijevodu Rock ‘n’ roll kuća slavnih, institucija je u koju se svake godine biraju muzičari i muzički sastavi za koje se smatra da su djelovanjem uveliko doprinijeli razvoju planetarne rock kulture. Vlasnik ove kuće je Rock and Roll Hall of Fame Foundation sa sjedištem u Clevelandu, u američkoj saveznoj državi Ohio, koja također posjeduje i muzej u obliku piramide koji čuva neke vrlo bitne predmete za rock ‘n’ roll filozofiju.

Došao je red

Zanimljivo je da u ovu vrlo važnu „ustanovu“ pop-kulture ne mogu „useliti“ oni muzičari čiji je album prvjenac mlađi od 25 godina, a svoje prve „useljenike“ dobila je još davne 1986. godine. Globalna pandemija koronavirusa onemogućila je muzičare da uživo nastupaju, ali im je donekle otvorila prostor za neke nove kreacije i napredak. U međuvremenu je Rock ‘n’ roll kuća slavnih nastavila odavati priznanja velikim imenima iz svijeta muzike za njihov angažman, a ove godine među njima su se, mnogi će reći konačno, našli i Kraftwerk, Tina Turner te Jay-Z.

Kraftwerk je tokom karijere koja traje nešto više od pola stoljeća objavio 11 studijskih izdanja

Ogromna većina poznavalaca elektronske scene reći će kako je njemački sastav osnovan 1969. godine u Düsseldorfu od Ralfa Hüttera i Floriana Schneidera trebao biti uveden u Kuću slavnih davnih dana jer su njegovi članovi, što je općepoznata činjenica, pioniri elektronike i utemeljitelji tzv. robotskog popa. No, i na to je konačno došao red. Poznati po kombiniranju zvukova synthsizera, drum-mašina i vocodera, pretpostaviti je da će se aktuelna postavka grupe, koju čine već spomenuti Ralf Hütter, Fritz Hilpert, Henning Schmitz i Falk Grieffenhagen, pojaviti na svečanosti koja je planirana za 30. oktobar u gradu poznatom po najstarijem West Side Marketu u SAD-u. Kraftwerk je tokom karijere koja traje nešto više od pola stoljeća objavio 11 studijskih izdanja, a kroz sastav je, što je jedan kuriozitet, „prostrujao“ ogroman broj muzičara.

Već 30 godina

Da ne bi bilo zabune, rock ‘n’ roll baka Tina Turner je u Kući slavnih već 30 godina, ali tada je inicirana kao članica kultnog dua Ike & Tina Turner. Nakon te 1991. godine došao je trenutak da vrsna pjevačica, rasni tekstopisac i vanredno dobra glumica poznata po hitovima „The Best“, „Steamy Windows“, „I Don’t Wanna Lose You“, „We Don’t Need Another Hero“, „Proud Mary“ i mnogim drugim uđe i kao samostalni izvođač u ovu rock instituciju. Iako svaka njena pjesma u sebi krije poseban šarm, solo album „Private Dancer“ označio je apsolutnu prekretnicu u radu legendarne Tine i zbog toga ga valja izdvojiti. Osvojio je tri Grammy nagrade, a pjesma „What’s Love Got to Do with It“ proglašena je pjesmom 1984. godine. Ova 81-godišnja rock diva nema kontinuitet kada je riječ o javnim pojavljivanjima te će sigurno biti pravi praznik opet je vidjeti i možda čuti u desetom mjesecu.

Jay-Z je svjedočio gotovo svim metamorfozama žanra kojem pripada. Suprug popularne Beyonce je svoje prve muzičke korake napravio 1988. godine i od tog momenta samo niže uspjehe iako se, što se može zaključiti iz prethodne rečenice, morao prilagođavati promjenama koje je neminovno donosilo vrijeme unutar hip-hop mikrokosmosa. Prema svemu sudeći, nije mu to teško palo uzmemo li u obzir podatak da je izbacio 14 studijskih albuma, po pet kompilacijskih i kolaborativnih ploča, dva live albuma te jedno soundtrack izdanje. Za svoj rad dobio je čak 23 Grammyja.

Zanimljivo je da u ovu vrlo važnu „ustanovu“ ne mogu „useliti“ oni muzičari čiji je album prvjenac mlađi od 25 godina

Izuzmemo li Tinu Turner, još jedno veliko muzičko ime će po drugi put kročiti preko praga rock ‘n’ roll utvrde u Clevelandu. Naime, riječ je o pjevaču i gitaristi benda Foo Fighters Daveu Grohlu, nekadašnjem bubnjaru Nirvane, koji je skupa s basistom Kristom Novoselicem prije sedam godina uvršten u Kuću slavnih kao član najzapaženijeg benda grunge ere. Ovaj put će Dave Grohl za svoj rad u Foo Fightersima opet biti nagrađen. Isto tako, žiri koji čini više od 1.200 muzičkih znalaca odlučio je u Ohio pozvati i repera LL Cool J-a, pjevačicu Carole King, ali i soul pjevača Gila Scotta-Herona.

Brojne kritike

U potpunosti je jasno da svi muzičari koji su ostavili značajniji trag u rock kulturi naprosto ne mogu biti stanovnici Rock ‘n’ roll kuće slavnih, ali je interesantna praksa da se svake godine nakon objave nominacija kreiraju liste s imenima onih koji nisu ušli u uži roster. Kako piše ugledni NME, Kate Bush, Rage Against The Machine i Iron Maiden su samo neki koji nisu ozbiljnije razmatrani za uvođenje u Kuću slavnih. Glam rocker Paul Stanley, osnivač grupe KISS, na svom Twitteru prozvao je čelnike Rock ‘n’ roll kuće slavnih i žiri te je dodao kako je ludost ne pozvati Iron Maiden na ceremoniju krajem oktobra, a njegov kolega iz benda Gene Simmons još ranije je kompletnu priču nazvao sprdnjom.

Tekst je izvorno objavljen u dnevnom listu Oslobođenje (rubrika KUN).

Back to Top